a.p.o.l.o.g.i.z.e

   
  Minta maaf pada dekat semua kawan aku, 
even semua orang.. kaualu aku x dapat luang masa lebih untuk korang.. aku bukan xnak.. 
aku perlu korbankan masa muda aku ni untuk bnda yg lebih brharga untuk masa depan aku.. 
aku tau ramai yg x suka, ada yg cakap belakng, biasalah tu.. aku x salahkan korang.. benda ni lumrah.. aku xnak masa muda aku ni yg masih ada tenaga, ada masa, aku habiskan dgn 
enjoy, wayang, karaoke, sekali sekala boleh.. aku pun nak.. tp x boleh macam dulu.. harap korang paham. dan aku harap sgt apa yg aku buat ni xde mnyusahkan korang.. secara logik, 
aku mmg x nampak apa2x yg susahkan korang pun.. aku just mintak korang faham.
kepada yg memahami aku.. 
thanks :D doakan aku.

-salehuddinabdlatif




Ohh.. aku rasa ini FIRST time.


serious, first time ada orang luah perasaan tiba2x.. terkejut.. terdiam, terduduk.. ohh.. terharu x terkata..
A : hey , nak bagitahu something boleh ?
B : apa dye?
     gtau la..
A : i think i love you


terus offline.. mgkin malu.. tapi aku pulak yg rasa lain.. x senang duduk terus..
ada jugak orang nak dekat aku..
tp biarlah hidup aku senang dulu.. baru cari.. aku xnak apa yg dikejar terlepas, apa yg dipikul berciciran.. kan?? hidup pun x stabil.. bangun pagi pun nak harapkan ultraman kejutkan.. cukuplahh ada kembar sorang :D



CONTENG

If you don't like something, change it. If you can't change it, change your attitude.
Maya Angelou 

      Hari ni aku rasa lain.. makin lama makin lain.. nak cakap banyak takut salah.. harapkan kawan, kawan ke lawan? kutuk belakang.. tipu terang terang.. x beri kesan pun dekat hidup aku.. tapi kadang kadang aku trfkir.. knapa dorang dapat buat mcm tu? seronok? mungkin.. rasa lagi hebat? hebat ke? ...aku x kesah pun..
   
     Tp aku rasa aku pening. sebab apa x tau.. mgkin x tau nak luahkan dekat siapa. tp kan, trend skrang ni mmg semua orang nak jadi KAUNSELOR ke dekat FB? ada je bnda nak tegur. tegur direct la.. yg feeling hot lain pulak.. ramai org poke pun nak kecoh.. semak lah konon.. boleh delete kan? siap nak update status.
yg komen x fikir orang lain lg la.. mmg komen sesama kawan dorang.. tp kutuk pasal orang gemuk lah, obesiti lah... xkan lah x fikir. bukan dorang je yg baca bnda tu.. kan hott sangat? friend beriban.. smpai ada second account.. msti lah ada yg baca.. fikirlah sikit. kalau rasa badan dah solid sangat macam model.. attitude bersepah. segan lah. FIKIR perasaan ORANG LAIN, JANGAN FIKIR SENDIRI je nak HAPPY.ramai BENCI dekat KITA.






Saya prihatin XD




Banyak kekejaman berlaku sekarang ni, x payah cerita dekat tempat orang lain, dekat Malaysia sendiri memang dah banyak jadi, jangan cakaplah korang x pernah dengar.Mungkin tak jauh dari tempat tinggal kita sendiri.

Banyak kes rogol, bunuh dan buang terjadi.Banyak mangsa2x adalah kanak2x, aku pun tak paham kenapa kanak2x, kenapa?? bayangkan dada mereka ditoreh, punggung dikerjakan, disumbat mulut dengan kertas, beras, kemaluan disumbat dengan benda-benda. 

Yang paling risau pelik 80% mereka yang kena tangkap masih terlepas, sebab tak cukup bukti untuk dakwa dan dimasukkan dalam penjara. Jadi, sedarlah dalam kalangan kita ni ada perogol, pedophiles, pembunuh bersiri yang bebas mencari peluang bila2x masa je.

Mereka ni suma bukan orang kurang siuman atau orang gila. Semuanya pandai2x. Mereka mengunakan cara seperti PHISHING dan reverse phsycology utk mendapatkan maklumat peribadi kita.

Jadi, aku sarankan beberapa perkara yang aku ambik dari sebuah blog jugak yang patut kita fikirkan balik terutama sekali di Facebook. Bukan perempuan je, lelak pun sama. Lagi2x sekarang budak darjah 4 pun dah ada facebook.darjah 4?? Yelah, korang kan sekarang hidup dekat facebook, segala galanya facebook.

1. REMOVE semua maklumat berkenaan suami, isteri, anak, ibu, bapa, pakcik yang kita publish di Facebook. Tak perlu unfriend mereka, hanya tukar relationship sahaja.

2.JANGAN post gambar anda, anak-anak, keluarga dan sahabat handai. Jika perlu tetapkan setting SECURITY pada kiriminan. Tentukan org-org yg hanya boleh melihat gambar tersebut.

3. Aktifkan option untuk review TAG. Ada didalam ruangan Setting. Pilihan ini akan meminta anda utk approve gambar, post yang anda telah di tag. Jadi ini akan memberikan anda ruang untuk menilai kiriman tersebut samanda ianya akan mengamcam keselamatan

4. JANGAN lah nak bersayang-sayang, aniversary di FB. Buat offline sahajalah.Tindakan seperti ini akan memberitahu siapa orang kesayangan anda dan boleh jadi target

5. HENTIKAN post yang boleh menunjukan anda bersendiri. Sperti "Boringnya, sorang-sorang kat rumah" atau "I nak tido kejap"

6. MATIKAN fungi geo-location pada pengguna Android atau iPhone. Fungsi ini boleh mndedahkan lokasi anda.

7. Review friendlist adan dngan kerap. Ingat 80% penjenayah ni masih terlepas.

8. REMOVE no telefon dari FB. Kerana penguna Android boleh nampak no telefon anda

9. Gambo profile letak lah yang sopan santun

10. REVIEW semula album FB anda. Mana gambar yg tak patutu delete sahaja !

** Nampak paranoid, tapi kalau korang tgk sendiri baru korang tau. Jangan salahkan pihak berkuasa. Kita sendiri yg expose maklumat peribadi.

#aku just sampaikan apa yang aku baca je, sebab aku tau, bukan aku sorang, korang pun ada orang yang korang sayang. tak kan nak jadi macam apa yang berlaku ni kan?? 




Teater|DUSTA

Sempena FESTIVAL TEATER PAHANG,
Waris Theatre Production mempersembahkan DUSTA PADA SKALA 1 HINGGA 10.
Jemput hadir :) 




Teater|USTAZ ZAPIN's family

      Sedar tak sedar, selesai jugak pementasan teater USTAZ ZAPIN, rasa kejap jea walaupun sebenarnya dekat dua bulan persediaan, dari rambut aku panjang sampai pendek, lurus jadi bergulung. Walau apa pun, semua okay. Aku enjoy, tambah ramai kawan, terutama kawan2x baru dari UMP, Kampus Pekan. krew2x audio. banyak bnda aku belajar dari produksi kali ini. Daripada aku x minat teater, sedar sedar dah 2 produksi aku join. :D










Sempat lagi jamming2x. 





Technical CREW
Technical CREW







Pengarah USTAZ ZAPIN


Penasihat produksi

Stage Manager, Pengarah, Penasihat


Circle :D


Hazryl Shafiq sebagai Lebai Mat

           Selang 1 hari selepas pementasan, aku dah kena meeting untuk produksi baru untuk Festival Teater Pahang, FTP. Harap2x dapat susun balik jadual aku. Bulan 7 ni pulak insyaAllah, Festival Teater MAKUM (banyak gila kan? sebab.. seriously best)




Teater|USTAZ ZAPIN

Adaptasi Dekon TEATER USTAZ ZAPIN


jemputlah datang ye kawan2x.. :D



: m a n u s i a :

    


     Hidup ni bukan kita seorang dalam dunia.. aku sendiri, hari2x jumpa dengan ramai orang.. orang pulak ada macam2x jenis.. ada yang pentingkan diri sendiri, ada yang x boleh kalah, ada yang x boleh tengok orang lain senang.. orang macam ni, bagi aku.. bagi je lah apa dia nak.. diamkan diri, mungkin cara yang terbaik. cakap pun x guna. MUNGKIN kalau tak ada orang macam ni dalam hidup kita ni.. hidup kita jadi bosan.. hari2x kita senang, tak ada masalah..  tak ada masalah nak fikir.. mungkin lah kan.. aku sendiri pun tak sempurna.. dia juga ada pandangan dia dekat orang macam aku ni. kan ?



Clash Of The Bands - SkaCombat

Gambar ni time kitorang join Clash Of The Bands(aku yg baju hijau tu..hahha XD) dekat UMP.
Kitorang memang langsung x expect apa2x.. dapat no.2 pulak kan.. Alhamdulillah. :D


Mierul ni entah mimpi apa pakai baju melayu pun aku x tahu kenapa.


Tu dia guitar solo dengan basist.

Time kena komen dengan juri (dah macam reality show pulak *seriously nervous)
boleh kena puji pulak.. dye cakap apa ea.. ntahla.. tapi.. puji pujian la. :D


Tak sangka. second prize. Sijil + Hamper + RM300. waaa.. XD






SkaCombat : Dari kiri Izzat (Bassist), Aku (Rhythm),  Mierul (Vocal)Bidot (Solo + Vocal),  Sani (Drummer)

video
  • Canon (in C) instrumental.
  • Drama Band - Babak Pertama.
  • OAG - PerMySuri.
  • GerhanaSkaCinta - Senyuman Ragamu.

*bukan niat nak berlagak, bnda mcm ni bukan jadi hari2x dekat aku.. XD






Custom Theme


*Rainmeter.
*Third Party Visual Style.
*Rocketdock with custom icons.
*Start Killer.
*Custom Taskbar Icon.



Adobe Illustrator : Tracing A Photo


1.






Place a photoFirst place a photo in Layer 1 by File > Place or Copy & Paste from clip board. Double click on Layer 1 to change the Layer Options. Set Dim Images to: 30% and lock layer.


place photo /
2.


Make a new layer (Layer 2). Hold down Ctrl key and click on the eye icon of Layer 2 to view Layer 2 in Outline mode.
preview mode /Use the Pen Tool and start tracing the basic features of the girl. While you are tracing, there are couple shortcut keys you should know in order to work more faster.

These shortcuts are:
  • Ctrl+[ = Send Backward (This will send object back 1 step)
  • Ctrl+] = Bring Forward (This will bring object front 1 step)
  • Ctrl+Shift+[= Send to Back (This will send object all the way to the back)
  • Ctrl+Shift+]= Bring to Front (This will bring object all the way to the front)
  • Ctrl+F = Paste in Front (This will paste object in front with same position)


basic outlines /
3.


Draw a new path as shown (top). Then Copy the base path of the face and Paste in Front. Select the copied base path and the new path, open your Pathfinder, Alt-click onIntersect shape areas.



intersect /

Use the same technique from previous step and make all shadow paths for the overall illustration. You don’t have to get into the details yet, one simple shadow path of each part is good enough (ie. eye, lips, shirt, body, etc). Remember to use Ctrl+C for copy; and Ctrl+Fto paste object in front. Trust me, this will save you a lot of time!


shadow paths /


4.Now fill in the base color for the face, eye, lips, and eyebrow.
base color /


5.Fill the shadow path of the face with a Gradient (white-skin tone) and select Multiply for Blending Mode.multiply /

Select the other shadow paths and use the Eyedropper Tool to copy the gradient fill of the main shadow path.
eyedropper /

For the lip and eye shadow, use the Eyedropper to copy the base fill and select Multiply Blending Mode.


6.Use the same technique, copy the gradient fill for the body. Note you might to adjust the gradient of each shadow path to blend in with the overall illustration.


body /
7.


Pretty much the same, fill 1 path with the gradient, then use the Eyedropper Tool to copy the fill.


hair /


8.Same technique as the previous steps.


shirt /
9.


Fill the skirt with a blue gradient, then use the Eyedropper Tool to copy the fill for the shadow.


skirt /


10.Now you can add more details to the hair. Make shadow effect by adding Multiply paths. Add some highlights by using lighter gradient color. If you want, you can add more details to the clothes, lips, or add a cool tattoo on her body.details /

After you get used to this tracing technique, you can basically trace anything!Start tracingMake shadowFill in base colorShadow gradientBodyHairShirtSkirtHair details

Final

final